Weet jij wat je op jouw huid smeert?


De term "natuurlijk" in de huidverzorging lijkt een duidelijke term maar omdat het woord nog steeds niet beschermd is worden zelfs producten op de markt gebracht met slechts één natuurlijk ingrediënt. De overige ingrediënten zijn vaak onbegrijpelijk en synthetisch om de producten onder andere langer houdbaar te maken en goedkoper en worden er geur- en kleurstoffen toegevoegd om het lekker te laten ruiken en het er mooier uit te laten zien. Helaas bevatten veel huidverzorgingsproducten schadelijke ingrediënten waarover bezorgdheid is vanwege de negatieve invloed die ze op onze gezondheid kunnen hebben. Dit brengt gezondheidsrisico's met zich mee zonder dat we het weten!

De huid is ons grootste orgaan. Waarom zou je jouw huid en lichaam belasten met onnodige en soms schadelijke stoffen? Je leert op deze pagina waar je op moet letten bij de aankoop van een huidverzorgingsproduct. 

Lees je etiket

Ben je op zoek naar een goed huidverzorgingsproduct zonder onnodige, soms schadelijke stoffen leer dan om het etiket te lezen. Met een basiskennis leer je al snel stoffen te herkennen die je beter kunt vermijden. Zo herken je ook greenwashing, merken die zich duurzamer voordoen dan ze werkelijk zijn en herken je een 100% natuurlijk product. 

 
Onderstaande 5 ingrediënten kun je beter vermijden:
Minerale olie  Parfum  Alcohol 
Aqua  Micro plastics
 

1 Minerale olie
 (mineral oil, liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil, paraffinum liquidum)

Veel crèmes gebruiken minerale oliën als basis. Deze (afval)producten uit de aardolie-industrie bevatten geen vitaminen of vetzuren en kunnen door een gezonde, intacte huid niet worden geabsorbeerd. Omdat minerale oliën niet kunnen worden opgenomen, worden ze ook niet afgebroken en blijven ze op de huid liggen. De huid kan dan niet meer goed ‘ademen’ met als gevolg dat de poriën verstopt raken en puistjes kunnen ontstaan. 

"De huid wordt als het ware stil gelegd".

Doordat de huid geen signalen (door zuurstof) van buitenaf krijgt om talg te produceren, wordt de huid als het ware stilgelegd. Hierdoor neemt de talgproductie van de huid af. Op den duur wordt de huid dus droger, waardoor je blijft smeren. Met als gevolg dat je in een vicieuze cirkel terecht kunt komen.


2 Parfum 
(parfum, fragrance, linalool, limonene)

Parfumstoffen zijn vaak geïsoleerde, synthetische geuren. Synthetische geuren zijn een stuk vlakker en hebben weinig diepgang. Omdat het geïsoleerde stoffen zijn is de kans op een huidreactie vele malen groter. Synthetische geuren zijn geïsoleerde stoffen. De Europese Unie heeft deze geïsoleerde stoffen als allergeen en risicovol ingeschaald en daarom is het volgens de wetgeving verplicht om allergene geurstoffen apart op het etiket van een product te vermelden.


3 Alcohol 
(alcohol,denat, ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol, isopropyl alcohol)

Alcohol wordt vaak in reguliere cosmetica gebruikt om stoffen in het product op te lossen. Hetzelfde effect heeft alcohol op de huid; Essentiële oliën hoeven daarentegen niet opgelost te worden. Ze mengen van nature erg goed met vette plantoliën. Een conserveermiddel is in een natuurlijk huidverzorgingsproduct met essentiële en plantoliën dus niet nodig. Essentiële oliën hebben namelijk een sterk antiseptische werking. Bacteriën en schimmels  hebben dus geen kans een essentiële olie aan te tasten.

"Het lost het natuurlijke huidvet op en droogt de huid uit"

Alcohol wordt aan het product toegevoegd als conserveermiddel. Omdat alcohol een antibacteriële werking heeft maakt het een cosmetisch product langer houdbaar, dit wordt enkel toegevoegd voor het product en heeft geen voordeel voor de huid.


4 Water
(aqua)

Bij een crème staat Aqua (water) vaak als eerste ingrediënt op het etiket. Dat betekent dat de crème voor het grootste gedeelte uit gewoon water bestaat. De huid heeft twee dingen nodig: vocht en vet. In tegenstelling tot hydrolaten die de huid hydrateren: kan te veel water de huid uitdrogen. Een product waar water gecombineerd wordt met andere stoffen altijd een conserveermiddel en een emulgator nodig. Omdat het product anders snel bederft en het water niet met de andere stoffen mengt. Deze toevoegingen kunnen belastend zijn voor de huid. "Drink 2 liter water per dag"!

Een natuurlijk product dat enkel uit vette plantoliën en essentiële oliën bestaat, heeft deze toevoegingen helemaal niet nodig. Wél gebruik je water of hydrolaat om de huid vochtig te maken voordat je een natuurlijk product aanbrengt.
 

5 Microplastics
(polyethylene/PE, polypropylene/PP, polymethacrylate/PMMA, nylon/PA, polyurethane, acrylates copolymer en 500+ andere stoffen)

Een schokkend feit is dat aan veel cosmetica worden kleine plastic deeltjes opzettelijk toegevoegd. Zo worden ze gebruikt als scrubdeeltjes, als emulgator of als goedkope vulstof. Je vindt ze terug in tandpasta, scrubs, dagcrèmes en douchegel, die via jouw wasbak in het milieu en zelfs de oceaan terecht komen. Zeedieren krijgen microplastics binnen en via de voedselketen belanden ze ook op ons bord. In 1 op de 3 onderzochte zeedieren zitten inmiddels al een paar mg plastic. Ons drinkwater wordt ook bedreigd want microplastics kunnen moeilijk gefilterd worden. 

"We stellen onszelf bloot aan chemicaliën die gevaarlijk blijken te zijn voor onze gezondheid en voor de gezondheid van dieren en de natuur"

Kijk daarom altijd welke ingrediënten op de producten staan!

De kracht van natuurlijke cosmetica zit in het feit dat het samengesteld is uit volledige oerstoffen. Het zijn ‘hele’ stoffen, onbewerkt en direct uit de natuur. Reguliere cosmetica wordt in het laboratorium gemaakt en bestaat meestal uit een combinatie van geïsoleerde en geraffineerde stoffen. Juist door isolatie van bepaalde stoffen wordt de kans op huidreacties veel groter.

Je kent nu een aantal ingrediënten die je beter kunt vermijden. De oplossing is simpel: kies voor een écht 100% natuurlijk product van hoge kwaliteit.

Ben jij op zoek naar huidverzorgingsproducten die bij jou en jouw huid passen? Ik geef je graag advies.